Nivåer/grupper

Nivå 1

Jag har nästan/aldrig ridit. Jag har ridit enstaka turer i långsamt tempo, men ej lektioner. Jag känner mig osäker på hästens delar. Sadlat och tränsat har jag aldrig/ibland gjort.

Nivå 2

Jag har ridit fast för länge sedan. Jag kan de enklaste vägarna: rätt upp snett igenom, volt tillbaka och de stora volterna. Jag har provat att tölta/trava eller ridit mycket på tur, lodrätsits och tvåpunktsits. Jag kan göra iordning min häst före och efter lektion. alternativt: har gått ett år i nybörjargrupp på Riiby Gårds ridskola.

Nivå 3

Jag kan ridvägarna. Jag kan sitta upp från höger och vänster sida. Jag klarar balans övningar utan stigbyglar i skritt, tölt och trav. Jag kan rida lätt och byta diagonal. Jag har provat galoppera/gjort galoppfattning. Jag vet vad ställning, halvhalt, takt och tempo är. Jag har börjat med övningar mot skänkelvikningar och kan rida en korrekt 10 och 20 m volt i skritt. Jag har provat att hoppa.

Nivå 4

Jag kan rida tölt och trav på volt. Har ridit skänkelvikning längs med sargen och över diagonalen i skritt. Jag börjar kunna forma hästen. Jag känner taktfel i tölt. Jag vet vad lösgörande och samlande arbete är. Jag kan fatta höger / vänster galopp och se eller känns skillnaden. Jag har ev börjat med öppna eller bakdelsvändning. Jag har hoppat.

Nivå 5

Jag behärskar grundgångarterna och tölt. Känner skillnad mellan en passtaktig / travtaktig häst. Har verktyg att korrigera takt problem. Kan rida tölt / trav utan stigbyglar. Kan rida skritt / tölt / trav på volt. Har arbetat i framdelsvändning, skänkelvikning. Jag kan forma hästen i skritt och tölt. Jobbar i skolorna öppna och sluta. Jag har hoppat.